Revedere cu marele Gheorghe Cotic

Gheorghe Cotic este primul moldovean get-beget care a devenit campion al Uniunii Sovetice. Evenimentul s-a produs la o disiciplină sportivă cu adevărat bărbătească, sambo, pe 3 decembrie 1967 la Minsk, (Belarus), la categoria de greutate pînă la 78 kilograme. La aproximativ jumătate de oră frumoasa performanță a fost repetată la categoria grea de coechipierul Valentin Guțu. Ambii au reprezentat culorile sportive ale clubului Dinamo Chișinău.

Gheorghe Cotic este și primul moldovean care a obținut o medalie la Campionatele Europene de judo (1966, Luxembrurg). Are deja 78 de ani. Trăiește în satul Buda, care este de facto una dintre suburbiile Cernăuților. L-am vizitat săptămîna trecută în cadrul unui proiect elaborat de CSC Dinamo. Este vorba despre o carte care va apărea anul viitor. Am de spus multe despre această vizită. Deocamdată mă limitez la un un reportaj fotografic și o informație care îi va face, cred, pe mulți să mediteze puțin. Are un salariu lunar de doar 2500 hrivne (aproximativ 1250 lei moldovenești).

Cum iese din încurcătură, din această situație critică împreună cu soția Natalia, medic de profesie? Întrețin vreo zece capre de rasă alpină elvețiană și doi țapi de o frumusețe rară. Restul detaliilor, schița despre marele performer – cu o altă ocazie.

Autor: Ion Robu

No Replies to "Revedere cu marele Gheorghe Cotic"