Copiii refugiaților din Ucraina au beneficiat de activități sportive și distractive

Pe 30 și 31 august, Clubului Sportiv Central „Dinamo” MAI a fost gazda unui eveniment sportiv și de celebrare a prieteniei dintre popoare, ca urmare a implementării proiectului „Integrararea copiilor refugiaților din Ucraina prin activități distractive și sportive în societatea polietnică și multiconfesională din Republica Moldova”.

Inițiativa a avut loc prin efortul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Agenției ONU pentru Refugiați, Centrul de Caritate pentru Refugiați, Inspectoratul General pentru Migrație și a Clubului Sportiv Central „Dinamo” MAI. 

Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Vlad Cojuhari:

„Vă încurajez să profitați din plin de această zi dedicată vouă. Noi pledăm în susținerea unei societăți polietnice și multiconfesionale, unde este loc de respect, prietenie  – valori pe care sportul le promovează și le educă. Vreau, totodată, să mulțumesc partenerilor și colegilor mei pentru efortul depus ca acest eveniment să aibă loc”.

Reprezentanta UNCHR Moldova, Francesca Bonelli:

„Sportul este mai mult deсât un joc – este un teren comun în care diferențele dintre noi dispar. Prin sport, noi cultivăm valori precum prietenia, solidaritatea, munca în echipă și perseverența.  Valori care depășesc barierele lingvistice și diferențele culturale. Sentimentul de unitate pe care îl creează sportul ne motivează să îl promovăm în rândul copiilor și adulților, atât moldovenilor cât și ucrainenilor. Evenimentul de astăzi este un frumos exemplu în acest sens, și mulțumim guvernului, partenerilor noștri de la CCR și tuturor celor prezenți. Cu această ocazie, vă invităm să participați la Maratonul care va avea loc în Chișinău pe 23 și 24 septembrie”.

Președintele Centrului de Caritate pentru Refugiați, Djavid Paknehad: 

„Avem o adevărată sărbătoare pentru copii noștri, care temporar se situează între Ziua Independenței și Ziua Limbii române. Evenimentul organizat în comun cu Ministerul Afacerilor Interne vine să vorbească despre viitor, prin intermediul copiilor și acțiunilor dedicate lor. La mulți ani, Moldova! La mulți ani, Limba română! Vă doresc succese, pace și un an școlar reușit!”.

Directorul Inspectoratului General pentru Migrație, comisar-șef, Mihail Vodă:

„Suntem o societate multiculturală. În Republica Moldova avem reprezentanți din 108 state ale lumii. Evenimente ca cel la care luăm parte vin să ne unească, pentru că noi toți împreună putem promova diversitatea tradițiilor și culturilor. Copii sunt cei mai sociabilii, cei care sparg bariera lingvistică prin intermediul jocurilor și interesului lor pentru cunoaștere. Mulțumesc partenerilor pentru organizarea acestui frumos eveniment și sper ca el să devină o frumoasă tradiție”.

Șeful Clubului Sportiv Central „Dinamo” MAI, Radu Șeremet:

„ Pe 30 și 31 august suntem gazdele evenimentelor sportive dedicate integrării sociale a copiilor refugiaților din Ucraina și din cadrul caselor internat din Republica Moldova. Ne-am propus ca, prin activități distractive și sportive desfășurate în societatea polietnică și multiconfesională din Republica Moldova să oferimacces la sport, ca mijloc de interacțiune, socializare și educare a unei generații sănătoase. În această perioadă de grea încercare este important ca micuții să aibă parte de activități care ar putea să-i învioreze și să le ofere emoții pozitive.”

În încheierea ceremoniei de deschidere a evenimentului, Șeful Clubului Sportiv Central „Dinamo” MAI, Radu Șeremet a înmânat diplome reprezentantei UNCHR Moldova, Francesca Bonelli și Președintelui Centrului de Caritate pentru Refugiați, Djavid Paknehad în semn de recunoștință pentru aportul adus la integrarea copiilor refugiaților din Ucraina și pentru promovarea valențelor general-umane. 

Sub supravegherea antrenorilor, medicilor și salvatorilor, în prima zi a evenimentului copii au avut parte de jocuri și ștafete cu echipament special, care s-au desfășurat în cele două căzi ale bazinului, iar la sfârșitul competiției, micuții au primit câte un pachet alimentar și premii din partea organizatorilor. 

Pe 31 august, pe Stadionul „Dinamo” s-au desfășuratactivități de prezentarea a elementelor demonstrative ale patrupezilor de către reprezentanții Inspectoratul Poliției de Frontieră, activități de prezentare a grupelor sportive ale CSC „Dinamo”, în urma cărora copii au practicat judo, fotbal, dame, tir cu arcul și taekwon-do.

În finalul evenimentului, micii participanți au avut parte de un scurt recital cu participarea artistei emerită a poporului, Elena Ter și laureaților Premiului „Plai Natal”. De asemenea, copiilor li s-au oferit medalii și diplome de participare, pachete alimentare și dulciuri.

În cele 2 zile ale evenimentului cu probe sportive acvatice și de teren au participat peste 230 de copii.

No Replies to "Copiii refugiaților din Ucraina au beneficiat de activități sportive și distractive"