Placa comemorativă dedicată cehului Josef Seidl, dezvelită la Clubul Sportiv Central „Dinamo”

Astăzi, 26 martie, Clubul Sportiv Central „Dinamo” a fost gazda ceremoniei de dezvelire a plăci comemorative dedicate lui Josef Seidl, profesor ceh de gimnastică și personalitate care a pus bazele fotbalului la Chișinău.
Evenimentul organizat de către Ambasada Republicii Cehe la Chișinău, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Federația Moldovenească de Fotbal și Clubul Sportiv Central “Dinamo”, a avut loc în contextul meciului de calificare dintre Moldova și Cehia în Preliminariile Campionatului European de fotbal, 2024.

Ceremoniei i-a precedat desfășurarea unui meci amical de fotbal între veteranii Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții Ambasadei Republicii Cehe la Chișinău, în urma căruia Șeful Clubului Sportiv Central „Dinamo”, Ion Bucur, a îmnânat Excelenței Sale, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova, domnului Stanislav Kazeky Cupa prieteniei și diploma de gratitudine, în semn de apreciere a aportului adus în promovarea sportului. 

În cadrul evenimentului festiv, Excelența sa, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova, Stanislav Kazeky a menționat importanța relației de prietenie dintre Moldova și Cehia, atât în contextul meciului de calificare în preliminariile Campionatului European de fotbal, cât și pe dimensiunea statutului Republicii Moldova de țară candidată UE. Acesta a reliefat rolul lui Seidl, ca promotor atât al fotbalului, cât și al păcii, în special în contextul războiului Rusiei în Ucraina. Totodată, Kazeky a mulțumit Ministerului Afacerilor Interne pentru cooperare în organizarea acestui eveniment și pentru frumoasă relație bilaterală construită în decursul anilor cu Ambasada Republicii Cehe la Chișinău. 

La rândul său, Secretara de Stat a Ministerului Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin a mulțumit Ambasada Republicii Cehe la Chișinău pentru inițiativa desfășurării acestui eveniment și a evidențiat rolul liderului Josef Seidl, în educarea tinerei generații prin disciplină, devotament, dragoste de patrie – valori umane care construiesc punți sănătoase între țări, culturi și secole: 

„Sportul, dar mai ales fotbalul, ilustrează perfect succesul care poate fi atins prin corectitudine și o muncă asiduă în echipă. Am toată speranța că exemplul sportivului, militarului și profesorului Seidl va fi preluat și promovat de seniorii fotbalului moldovenesc în rândurile tinerilor sportivi ai țării noastre”. 

Despre continuitatea inițiativei lansate de Seidl în Moldova a menționat în discursul său Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco:

Fotbalul ne învață să fim uniți, responsabili, disciplinați și să colaborăm. Nu în zadar Seild a pornit cu meciul jucat între două clase de elevi din Chișinău, respectiv Odesa. Târziu sau devreme, noi, Federația Moldovenească de Fotbal, peste 110 ani de la acel prim meci desfășurat de Seild, am lansat programul „Fotbalul în școli”, care reprezintă cel mai vast proiect social din Republica Moldova, care va da roade în viitor, formând generații de sportivi responsabili, mândri la intonarea Imnului de Stat al Republici Moldova”.

Omologul său, Președintele Asociației de Fotbal din Republica Cehă, Petr Fausek, a subliniat faptul că sportul, în decursul anilor, a supraviețuit inclusiv datorită sprijinului și implicări statului în dezvoltarea acestuia, motiv pentru care este mândru de aportul bilateral adus de reprezentanți Republicii Moldova și ai Republicii Cehe în realizarea acestui eveniment.

Tradiția sportului rege la Dinamo, a fost reflectată și de Șeful Clubului Sportiv „Dinamo”, Ion Bucur:

“Suntem onorați să găzduim festivitatea de astăzi, fiindcă fotbalul, sportul numărul 1, este adânc înrădăcinat și mult iubit la „Dinamo”, iar acest eveniment, care are loc în pragul meciului de calificare dintre Moldova și Cehia pentru UEFA EURO 2024 poartă o frumoasă conotație istorică și educativă, precum și prezența unei strânse linii de dialog între cele două țări. Josef Seidl este un exemplu elocvent pentru generația de astăzi, dar și pentru generatiile viitoare despre cum putem sã ne asumăm și sã păstrăm vie flacara istoriei și dragostea pentru fotbal”.

Amintim că Josef Seild (1873-1914) a intrat în istoria Chișinăului prin popularizarea jocului de fotbal, care a căpătat rapid o mare priză şi s-a răspândit nu doar în rândul elevilor. Astfel, în 1911, la Chişinău a avut loc primul meci de fotbal inter-orășenesc între echipa gimnaziștilor chișinăuieni şi formația Gimnaziului nr. 2 de băieţi din Odesa. Josef Seidl a fost arbitrul acestei partide care s-a desfășurat  pe 29 august nu departe de actualul stadion „Dinamo”. 

No Replies to "Placa comemorativă dedicată cehului Josef Seidl, dezvelită la Clubul Sportiv Central „Dinamo”"